Mari Belajar Bahasa Korea…

Dah hari sabtu, jap jer masa berlalu…dok rumah sorang2 dgn cuaca kat luar yg panas & tiba2 plak migraine…takde mood nak g jln2..so layan tv jer lah.. .tgh2 migraine sempat lg buat entri ni…hehehe, klu layan sgt bertambah sakit my head nih…
Minat drama korea or filem Korea?..entri hari ni just nak kongsi cket beberapa ayat2 yang biasa didengar kat dlm drama or filem Korea..sambil2 tgk kita blh bahasa diorang nih…
1. 엄마야! [eom-ma-ya!] = Oh My God! / Oops!
2. 대박 [dae-bak] = Super cool! / Awesome!
3. 우와 [u-wa] = Wow
4. 진짜요? [jin-jja-yo?] = For real?
5. 그래요? [geu-rae-yo?] = Is that so?
6. 정말요? [jeong-mal-yo?] = Really?
7. 아이고! [a-i-go!] = *sigh* / Whew! / Oops!
8. 아싸 [a-ssa] = Yay! / Hurrah!
9. 네? [ne?] = Yes?
10. 어? [eo?] = Huh?
11. 아/아야 [a/a-ya] = Ouch!
12. 헐 [heol] = What the…
13. 헉! [heok] = *gasp* / OMG!

To be continued…
…so mcm mana..agak2 susah or senang tak belajar bahasa diorang nih…
   ok..see you next entry..
signature
Share on Google Plus

About Ija

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: